İçeriğe geç

Şarkışla Ne Anlama Gelir

Sivas Şarkışla’nın neyi meşhur?

Şemseddin Sami, Kamus-ül Âlem adlı eserinde 1890’lı yıllarda Şarkışla hakkında şu bilgileri vermektedir: “Sivas Vilayeti Merkez Sancağı’na bağlı bir kazadır. 33 ilçe, 15 belediye ve 114 köyden oluşmaktadır.

Sivas Şarkışla hangi boydan?

Oğuz Kağan destanına göre Alkaevli (Alkarevli) boyu 24 Oğuz boyundan biridir. Günümüzdeki yerleşke Sivas civarındadır.

Şarkışla hangi yöreye ait?

Şarkışla ilçesi, 36°-37° doğu boylamları (36° 25’D) ile 39°-40° (39° 21’K) kuzey enlemleri arasında yer almakta olup ilçe alanı 1902 km2, ilçe merkezi alanı ise 9472 hektardır. İlçe alanı ile Sivas ilinin ilçeleri arasında yüzölçümü bakımından yedinci büyük ilçe konumundadır.

Sivas ne anlama gelir?

Kentin adının “üç göz” anlamına gelen “Sipas”tan geldiği ve zamanla günümüzde kullandığımız “Sivas”a dönüştüğü söylenmektedir.

Sivas Şarkışla Alevi mi?

Bu sayıma göre ilçenin toplam nüfusu 43.788’dir. Bunların 3.250’si Alevi, geri kalanı Sünni’dir. Yüzde olarak ifade edersek %89’u Sünni Hanefi, %3’ü Sünni Şafi ve %8’i Alevi’dir.

Şarkışla neden önemli?

Anadolu beyliklerinin dağılmasının ardından Osmanlı Devleti’nin kontrolüne geçen Şarkışla, Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Ertuğrul Bey tarafından Timur’un Anadolu’yu işgali sırasında askerlerinin eğitim ve konaklama yeri olarak kullanılmıştır. Ayrıca IV. Murat’ın İran seferi sırasında askeri kışla olarak kullanıldığı rivayet edilmektedir.

Sivaslıların soyu nereye dayanıyor?

“Sivas İlbeylileri” günümüzde kendilerine İlbeyli (Elbeyli) diyen ve ağırlıklı olarak Sivas şehir merkezi ile şehrin güneybatısındaki 42 köyü kapsayan İlbeyli bölgesinde yaşayan veya kökenleri bu köylere dayanan Türkmenlerdir.

Şarkışla nereli?

1992 yılında Yozgat’ın Sarıkaya İlçesi’nde doğdu.

Sivas Türkmenleri nereden gelmiştir?

1734 yılında İran’dan Türkmen aşiretleri getirilerek buraya yerleştirildi. Osmanlı İmparatorluğu’nda göçebe örgütler, idari ve mali kimliğe sahip belirli bir bölge içerisinde yazlık ve kışlaklarda yaşıyorlardı.

Şarkışla ismi nereden gelir?

Şarkışla ismi kızın babası Şarbey’in isminden gelmektedir. İlçenin kuzey yamacındaki Turna Dağı ismi ise kızın babasının kendisine verdiği meraların bulunduğu ve kızın sürülerini otlattığı yer olması nedeniyle kızın isminden türemiştir.

Sivas’ın en büyük ilçesi nedir?

Sivas’ın en kalabalık ilçesi yaklaşık 388.079 nüfusuyla merkez ilçesidir. Merkez ilçe aynı zamanda 3.336.357 km²’lik alanıyla en büyük ilçedir. Diğer önemli ilçeleri Şarkışla, Yıldızeli ve Suşehri’dir.

Şarkışla da ne yenir?

Şarkışla’da ne yenir? Şarkışla’da Sivas’ın yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz. Arabaşı çorbası, bulamaşı, yarmaaşı, herle, içli köfte, omaç, sündürme, bulgur pilavı, dizman mantısı, dımak ve cucuk mutlaka denemeniz gereken özel lezzetlerdir.

Sivas’ın lakabı nedir?

Sivas’ı farklı zamanlarda yöneten devletler şehre farklı isimler vermişlerdir. Bunlar; Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis (Tanrı Şehri), Talaurs, Danişment Eyaleti, Devlet-i Rum, Devlet-i Sivas ve Sivas’tır.

Sivaslılar Alevi mi?

İl merkezinin nüfusu 233.153, merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46.535, ilin toplam nüfusu ise 695.528’dir. Bunlardan 77.

Sivas hangi soydan gelir?

Oğuz Kağan destanına göre, Alkarevli kabilesi Oğuz Türklerinin 24 kabilesinden biri olarak bilinmektedir. Bu kabile tarih boyunca çeşitli göçler yaşamış ve bugün Sivas bölgesi ile özdeşleşmiştir.

Sivas Şarkışla da ne yenir?

Şarkışla YemekleriSOPS DISHSMANTISArababaşı ÇorbasıArabaşıSini MantıBulamaşİçli KöfteKüçük Mantı/BidelamaDuğurcükaşıMadımakHaluj/Hambal (Çerkes)Sulu KöfteSu BöreğiHingel4 satır daha

Sivas’ın en meşhur yiyeceği nedir?

Türkiye’nin en geleneksel lezzetleri Sivas yöresinden gelmektedir. Dilimli aşı, babiko, dımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, subura, sirok, Sivas katmeri, hıngel, Sivas ketesi ve divriği pilavı Sivas’ın en meşhur yemeklerinden bazılarıdır.

Şarkışla nereler gezilir?

Şarkışla Kalesi’nde Gezilecek Yerler?Şarkışla. Şarkışla Kalesi ilçenin simgesi ve tarihi bir yapıdır. … Hızırbey Camii. Şarkışla’nın en büyük camisi olan Hızırbey Camii, Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. … 3. Atatürk Evi. … Kızılırmak Nehri. … Şahin Tepesi. … Kurşunlu Kaplıcaları … 7. Soğukpınar Mağarası … 8. Gökpınar Gölü 22 Nisan 2023

Sivas’ın neresi meşhur?

Sivas’ta Gezilecek En İyi Yerler Önerilerin nasıl seçildiğini öğreninGökpınar Gölü 121. … Çifte Minareli Medrese. Tarihi Yerler. … Sivas Ulu Camii. Tarihi Yerler. … Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi. Özel Müzeler. … Bürüciye Medresesi. 101. … Şugul Vadisi. Vadiler. … Cennet Medresesi. Dini Yerler. … Sizir Şelalesi. Şelaleler.Daha fazla makale…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir