Hâkim ara karardan dönebilir mi?
Hakim, talep üzerine veya kendi inisiyatifiyle ara kararını iptal edebilir. Yargıtay’a göre, mahkemeler dava veya duruşma tamamlanmadan önce ara kararlarını herhangi bir zamanda iptal edebilirler.
Ara karardan rücu ne demek?
Kazanılmış hak doğuran ihtiyati tedbirler hâkim tarafından iptal edilemezken, bunlar dışındaki ihtiyati tedbirlerin iptali mümkündür. İhtiyati tedbir kararının iptali Yargıtay kararları özetle aşağıdaki gibi olup, usule ilişkin kazanılmış hak doğurmayan ihtiyati tedbirlerin iptali istenebilmektedir.
Ara karardan rücu kaç gün sürer?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 225. maddesinde öngörülen hâkime 3 günlük itiraz süresinin avukatlar için öngörülen itiraz süresi olarak da yorumlanabileceği gibi, hâkimin kararından veya tebliğinden önce rencide edici olarak da yorumlanabilir.
Mahkemede ara karardan sonra ne olur?
Mahkeme, tarafların maddi hukukta haklı veya haksız olduğuna karar verir. İşlemleri sonlandırmayan ancak devam etmelerine izin veren kararlar ara kararlar olarak kabul edilir. Ara kararlardan sonra, hakim davayı dinlemeye devam eder.
Ara karardan sonra karar ne zaman kesinleşir?
Karar, kanunda öngörülen kanun yollarının tüketilmesi veya itiraz süresinin geçmesiyle kesinleşir.
Mahkemede ara karar nedir?
Mahkeme, tarafların maddi hukukta haklı veya haksız olduğuna karar verir. İşlemleri sonlandırmayan ancak devam etmelerine izin veren kararlar ara kararlar olarak kabul edilir. Ara kararlardan sonra, hakim davayı dinlemeye devam eder.
Rücu cezası nedir?
Başvuru, bir kişinin yasal olarak başka bir kişinin yerini alması ve üçüncü kişilere karşı hak ve yükümlülüklerini üstlenmesi durumudur. Sigorta hukukunda sıklıkla karşılaşılır. Sigorta şirketleri, sigortalının tazminat ödemesi ölçüsünde yasal olarak sigortalının rolünü üstlenerek suçlu üçüncü kişilere karşı dava açma hakkını kazanır.
Ara karara itiraz süresi kaç gün?
Genel olarak, davanın görülmesine olanak veren çeşitli konularda mahkeme veya hakimin ön kararlarına karşı itiraz süresi, karardan itibaren 7 gündür. Boşanma davalarında ön karara karşı itiraz etmek için Aile Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulunulması gerekir.
Karardan sonra dosya ne zaman kapanır?
Karar verilen işlemin sonuçlanması için istinafın da sonuçlanması gerekir. Bu, dosyanın ilk derece mahkemeleri, Yargıtay veya hukuka aykırılık halinde Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmesiyle tamamlanır. İtiraz edilmezse, dava karardan itibaren ortalama iki ay içinde sonuçlandırılır.
Karar düzeltme süresi kaç gün?
(Karar düzeltme imkânı açık olanlar için 15 gün) (* * *) İYUK’a göre karar düzeltme talebine yanıt süresi 30 gündür.
Ara karar istinaf edilir mi?
İTİRAZ NEDENLERİ Kesin olmayan kararlara (ve ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararları gibi kanunla kurulan diğer kararlara) karşı itiraz edilemez. İhtiyati kararlar, ana karar üzerindeki etkileri nedeniyle ancak ana kararla birlikte itiraza konu olabilir.
Ara karar sevk ne demek?
Geçici karar nedir? Sigortalının sağlık durumunun değerlendirilmesinde karara esas teşkil eden sağlık kurulu raporunun veya dosyadaki belgelerin yetersiz veya eksik olması hâlinde; gerekli tıbbi bilgi ve belgelerin tamamlanarak daha doğru bir değerlendirme yapılabilmesi amacıyla verilen karardır.
Ara mahkeme en fazla ne kadar sürer?
Ara Mahkeme: Her 30 günde bir gerçekleşen incelemeye halk arasında Ara Mahkeme denir. Ülkemizdeki ceza davalarında duruşmalar arasındaki yaklaşık süre 3-4 aydır. Tutuklama kararı verilen davalarda tutuklama kararı belgeleri her 30 günde bir incelenir.
Ara karardan sonra karar ne zaman kesinleşir?
Karar, kanunda öngörülen kanun yollarının tüketilmesi veya itiraz süresinin geçmesiyle kesinleşir.
Nihai karardan sonra ne olur?
Kesin kararlar süreci sonlandırır. Mahkeme kesin kararını verdikten sonra dosyadan çekilmiş sayılır ve kararını değiştiremez. Kesin karardan sonra karar kesin değilse, olağan yasal yollar kullanılabilir. Temyiz başvurusunda bulunulmadığı takdirde temyiz edilebilir kesin kararlar kesinleşir.
Hâkim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.
Hâkim kesin süreden dönebilir mi?
Hakim, koyduğu süreyi, süresi dolmadan kısaltabilir veya uzatabilir veya tarafın talebi üzerine, sürenin bitiminden sonra yeni bir süre verebilir. Bu durumda gösterilen ikinci süre kesindir. Hakim, koyduğu sürenin kesin olduğuna da karar verebilir.