Dağınık yerleşmeler nerede görülür?
Evlerin birbirinden uzakta yer aldığı yerleşimlere dağınık yerleşim desenleri denir. Dağınık yerleşim desenleri, arazinin engebeli, su kaynaklarının bol ve tarım arazilerinin parçalı olduğu alanlarda görülür. Bu tür yerleşim tipleri ülkemizin Karadeniz bölgesinde diğer bölgelere göre daha yaygındır.
Dağınık yerleşmenin sebebi nedir?
Yerleşimler su kaynakları etrafında toplanmıştır. Dağınık yerleşimler, arazinin engebeli olması ve tarım arazilerinin küçük, parçalı ve dağınık olmasından etkilenmiştir. Bol yağış ve su rezervleri dağınık yerleşimi kolaylaştırmıştır.
Obalar nerede yaygın?
Göçebe yerleşim yerleri Türkiye’nin her coğrafi bölgesinde az çok bulunabilse de, bu geçici kırsal yerleşim yerleri pek bilinmemektedir. Antik çağlardan beri kabileler ve aileler arasında yoğun ilginin olduğu bölgelerden biri ve belki de en önemlisi, Ordu şehir merkezinin güneyindeki ve Doğu Karadeniz dağlarındaki yaylalardır.
Toplu ve dağınık yerleşme nedir?
Dağınık yerleşimler arazinin engebeli, su kaynaklarının bol ve tarım arazilerinin parçalı olduğu (Doğu Karadeniz) alanlarda görülür. Kitlesel yerleşimler ise arazinin daha az engebeli ve su kaynaklarının yetersiz olduğu alanlarda görülür.
Karadeniz’de neden dağınık yerleşme vardır?
Bölgede iç kesimlerde toplu yerleşimler, kıyı kesimlerinde ise dağınık yerleşimler bulunmaktadır. Ülkemizde dağınık yerleşimlerin en yoğun olduğu bölge Karadeniz Bölgesi, buna karşılık gelen kesim ise Doğu Karadeniz Bölgesi’dir. Bu durum yağışların bol olması, arazinin engebeli olması ve tarım arazilerinin dağınık olmasından kaynaklanmaktadır.
Kom nerede yaygın?
Kom (Ermenice: գոմ), Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde hayvancılık için geçici bir yerleşim yeridir. Komlar genellikle etrafında ağıllar bulunan basit taş evlerden oluşur.
Dağınık yerleşmelerin kurulduğu yerlerin özelliği nelerdir?
Dağınık yerleşimler, arazinin çok engebeli olduğu ve tarım arazisinin küçük ve parçalı olduğu alanlarda yaygındır. Dağınık yerleşimler çoğunlukla Karadeniz’in bazı kısımlarında (özellikle Doğu Karadeniz bölgesi), Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunur. Bu tür köylerin başlıca gelir kaynakları bahçecilik ve hayvancılıktır.
Karadenizde evler neden birbirine uzak?
Bunun başlıca nedeni, kıyıdan doğrudan iç kesimlere doğru yükselen ve denize paralel uzanan Doğu Karadeniz Dağları’dır. İç kesimlerin dağlık ve sarp yapısı, yoğun nüfuslu alanların oluşmasını engellemiştir. Dağ yamaçlarındaki köylerde evler birbirinden uzaktır ve yerleşimler dağınıktır.
Nüfusu en az olan yaşam yerlerine ne denir?
Bu kanunda köy; nüfusu iki bin kişiden az olan, halkı gruplar halinde veya dağınık bir şekilde yaşayan, bağ, bahçe ve tarlası bulunan, cami, okul, otlak, yaylak ve orman gibi ortak malları bulunan yerleşim yeridir.
Dam yerleşmeleri nerede olur?
Bir evin basit uzantısı, kışlık ot, yem ve Iğdır, Rize, Trabzon civar bölgelerinden getirilen hayvanların yiyeceklerinin saklandığı bir nevi ahır ve depodur.
Banı yerleşmesi nedir?
Bütün kış ve bahar aylarını geçirdikleri bu yerleşim yerine BANI adını verirler. Daha yumuşak ovalarda otlayıp, ovalardaki arazilerin tarlalarına bakarlar.
Köy mü büyük mezra mı?
Mezralar köylerden daha küçük olan ve köy muhtarı tarafından yönetilen kalıcı kırsal yerleşim yerleridir.
Dağınık yerleşme nerede yaygın?
Dağınık yerleşim: Suyun (yağmurun) bol olduğu yerlerde, engebeli ve eğimli arazilerde ve evlerin birbirinden uzak olduğu bahçelerde, insanlar dağınık bir şekilde yerleşmişlerdir. Dağınık yerleşimin en yaygın olduğu bölge Türkiye’nin Karadeniz bölgesidir.
Dağınık yerleşme neden olur?
Dağınık yerleşimlerde evler, tek veya çok aileli evler olarak mülke dağılmıştır. Engebeli araziye ve küçük, parçalanmış tarım alanlarına sahip bölgelerde, yerleşim alanları arasındaki mesafeler büyüktür. Belirli bir su kaynağının etrafında toplanma baskısının olmaması, dağınık yerleşimin bir avantajıdır.
Rize dağınık yerleşme mi?
Öte yandan, çok engebeli araziye ek olarak, çeşitli sosyo-ekonomik nedenler de köylerdeki yerleşim biçimini “dağınık köy yerleşimi” olarak belirlemiştir. Evler genellikle birbirinden uzaktadır ve her aile ikametgahı kendi arazisindedir.
Çizgisel yerleşme nerelerde görülür Türkiye’de?
Dağların kıyıya paralel uzandığı Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki il, ilçe ve köyleri genellikle doğrusal bir yerleşim düzeni sergilemektedir.
Doğu Anadolu dağınık yerleşme mi?
Dağınık yerleşimler, arazinin çok engebeli olduğu ve tarım arazisinin küçük ve parçalı olduğu alanlarda yaygındır. Dağınık yerleşimler çoğunlukla Karadeniz’de (özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde), Akdeniz bölgesinde ve Doğu Anadolu’nun bazı kesimlerinde bulunur.
Dairesel yerleşme nerelerde görülür?
Rotterdam, Hamburg, Marsilya, İstanbul, İzmir, Mersin vb. şehirler maden kasabalarına örnektir. Dairesel yerleşimler demiryolları, su kanalları ve nehir vadileri gibi uzunlamasına unsurlar etrafında gelişmiştir.
Mezra en çok hangi bölgede bulunur?
Dağılım: Mezra yerleşmeleri Anadolu’nun güneydoğu ve doğusunda daha yaygındır.